Eten

Delen:

Groentengodin Mari Maris, auteur van (o.v.a.) De Groentebijbel popte up in de Foodtube keuken om er een monument op te richten voor de tuinboon. Met een à la minute gedopt maaltje verse tuinbonen maakte ze een even heerlijk als eenvoudig te maken pastagerecht. Zelfs als het tuinbonenseizoen voorbij is kun dit nog op tafel zetten want ook diepvries tuinbonen lenen zich ervoor.

Het recept van Capellini con fave
Ofwel, haartjes met tuinbonen (capelli = haren in het Italiaans, capellini dus haartjes, in dit geval
haardunne spaghetti)
400 g capellini, of anders de allerdunste spaghetti-achtige die u vinden kunt
250 g, of meer, verse tuinbonen, schoon gewicht (reken het dubbele aan ‘vuil’ gewicht)
2 tenen knoflook, in ragfijne plakjes
citroensap
stuk Parmezaan
milde olijfolie
evetueel: 1 biocitroen
Breng een pan met ruim water, en daarin een stuk of tien tuinboonpeulen, aan de kook. Laat ten
minste 10 minuten koken en schep de peulen uit het water (als u een pastapan gebruikt en de capelli
straks in het vergiet kookt, kunt u de peulen laten zitten).
Voeg een kneepje zout en vervolgens de pasta toe, roer goed los van de bodem en elkaar. Breng het
water weer aan de kook en roer nogmaals los. Doe de tuinbonen in een (punt)zeef die diep genoeg in
het water hangt en blancheer de bonen – dus bij de pasta in de pan – in een paar minuten beetgaar.
Laat ze daarna rustig uitdampen.
Giet de pasta af als die ook gaar is. Veeg de pan droog, verwarm er op middelhoog vuur een beetje
olie in en fruit de knoflook glazig. Draai het vuur hoger, voeg de bonen toe en bak ze een minuutje
mee. Draai het vuur uit, schud de pasta erdoor, maal er peper over, druppel er wat citroensap bij,
en/of rasp er naar smaak wat citroenschil bij (dat klinkt gekker dan het smaakt) en schud nogmaals
om, zodat olie en knoflook goed verdeeld zijn.
Schep op de borden en rasp of schaaf er royaal Parmezaan over.
Voor een zoet accent kunt u er een simpele tomatensalade bij geven.

Gerelateerde artikelen