Uit haar boek A la Minute maakt groentengodin Mari Maris een uientaart van bladerdeeg, uien en sjalotten. Hartverwarmend en simpel te maken.
Je kunt Mari’s boek met deze link bestellen en al je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.
Dit is het recept uit Mari’s boek:
Uien-sjalottentaart
500 g uien, gehalveerd en in dunne partjes
500 g sjalotten, in ringen
1 takje rozemarijn, gerist en gehakt (gerookt) grof zeezout
ca. 6 velletjes bladerdeeg: om een platte taartvorm van 32 cm te bekleden
4 takjes tijm, gerist en gehakt
3 takjes salie, gerist en gehakt
3 volle eetl halfgedroogde tomaten (sud ’n sol), in reepjes
flinke mespunt gerookt pimentón picante, als u milde hebt mag het wat meer zijn
olijfolie
eventueel:
125 gram ricotta of feta in kleine blokjes en/of stuk Parmezaan
Veganistisch: Vervang het bladerdeeg eventueel door filo- of een ander boter- en ei-vrij deeg. Eventuele kaas
is te vervangen door 2 à 3 lepels cashew- crème en/of edelgist- vlokken.
Volgens mijn norm is dit een prima maat taart voor vier eters. Mocht er toch wat
overblijven, dan heeft u (over)morgen een smakelijke snack. Of met een salade erbij een nieuw maaltje. Of na het opwarmen nog wat gesmoorde spinazie erop. Of
bedekt met plakjes tomaat, kaas erover en gegratineerd, om er weer een heel nieuw
gerecht van te maken.
Verwarm op middellaag vuur een ruime koekenpan met een beetje olie en fruit de ui en
sjalot er zo’n 15 minuten in. Schep af en toe om vanaf de bodem, draai het vuur uit als
ze zacht begin- nen te worden.
Olie een lage taartvorm in en bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bekleed met het deeg
en maak rondom een opstaand randje van zo’n 2,5 centimeter.
Meng tijm, salie, halfgedroogde tomaten, pimentón, peper en een beetje zout (vergeet het grove zout op de bodem niet) en de eventuele ricotta of feta door de uien en verdeel
ze gelijkmatig over het deeg. Rasp er eventueel Parmezaan over.
Zet circa 30 minuten in een oven van 200 °C tot de bodem goudbruin en krokant is.
VARIATIES
– Op zich is het door het bladerdeeg een vrij compleet maal, maar een
eenvoudige groene salade met vinaigrette is sowieso een bonne
idée.
– ’s Winters past gesmoorde cavolo nero of boerenkool er goed bij. Fijne
brunoise van in witte wijn en boter gesmoorde knolselderij of aardpeer ook
trouwens.
– ’s Zomers een knákgaar geblancheerd peultje of sperzieboon. Of
koolrabi, transparant dungesneden en aangemaakt met wat olie en azijn.