Gerechten

Delen:

Verse worst was tot voor kort een alledaags slagersartikel zonder aanzien. Een klassieke methode voor de slager om van zijn vet en vleesafval af te komen. Maar inmiddels is worst maken een deugd en worstmaker een geuzennaam. Het zijn lang niet allemaal slagers meer die de heropstanding van de ambachtelijke worstmakerij aanslingeren, we
treffen onder de comtemporaine saucissiers veel academici en kunstenaars en allen produceren op z’n minst een worst-met-een-verhaal. Ondertussen heeft de worstwetenschap bij de consument in de keuken geen gelijke tred gehouden met de stormachtige ontwikkelingen aan de zijde van de makers. Hoe zo’n verse worst het best in de pan of op de grill bereid kan worden is voor menigeen een vraagteken.

Samuel Levie, Jiri Brandt en Geert van Wersch hebben groot succes met hun droge worsten in Italiaanse stijl van Nederlandse scharrelvarkens onder de merknaam Brandt en Levie Worstmakers. Uiteraard begon hun worst-zegetocht ook met verse worst, die relatief makkelijker te maken is dan droge worst.

In deze video vertelt Samuel Levie over het belang van wellen, alias voorgaren van verse worst eer er gebakken of gegrilld gaat worden. Het is het eerste deel van een beknopte worst-masterclass. In de volgende delen komen worst bakken, worst grillen en het snijden van droge worst aan de orde.

Gerelateerde artikelen