Eten

Delen:

Mosterd maken is kinderlijk eenvoudig, je hebt er eigenlijk alleen een keukenmachine voor nodig. In de video maakt Yvette van Boven de mosterd uit haar boek Home Made. Dit is het recept voor een basismosterd, als u het een keer heeft gemaakt, dan gaat u vast nieuwe dingen verzinnen: met dragonazijn, met geroosterde mosterdzaadjes, voor een nootachtige smaak. Met nootmuskaat, met kruidnagel, met karwijzaad erdoor of met knoflook, chilipepers of met honing in plaats van suiker.

Let op met de suiker: de een houdt van meer suiker, voor de ander hoeft er helemaal geen suiker in.

INGREDIENTEN

U heeft nodig voor 1 pot:

  • 100 gram mosterdzaad
  • 200 ml wittewijn-azijn
  • 1 theel. Kurkuma
  • 50 gram rietsuiker
  • peper en zout

BEREIDING

  • U kunt het mosterdzaad een nachtje weken in de azijn, voor een gladder effect, maar het hoeft niet per se.
  • Giet het mosterdzaad met de azijn in een keukenmachine
  • Voeg de specerijen toe en de suiker.
  • Draai in een minuut of 6 bijna gladde mosterd. U kunt langer doordraaien voor een gladdere als u wilt.
  • Schep de mosterd in een pot.
  • Draai het deksel erop en zet hem tot gebruik in de koelkast. Hij word mettertijd lekkerder.

Een attente Foodtube volger attendeerde ons op het volgende: mosterd is niet in een ‘handomdraai’ klaar. Het feitelijke werk mag dan gering zijn, mosterd moet staan om echt mosterd te worden – de enzymatische reactie waarbij uit de glucosinolaten in het mosterdzaad (of mosterdzaadmeel) de allylisothiocyanaat afgesplitst wordt die mosterd zijn specifiek scherpe smaak geeft heeft tijd nodig. Na het mengen is mosterd dus niet meteen klaar.

Gerelateerde artikelen