Gerechten

Delen:

Maroeska Metz, ontwerper, kunstenaar, kookboekauteur (en Heel Holand Bakt-finalist) maakt een aardbeientaart die je ook een eetbare sculptuur kunt noemen, zo mooi. Niet heel moeilijk, wel vrij veel werk, maar het resultaat is er dan ook naar.  In Maroeska’s kookboek ‘Hoe dan?’ staan ook taarten, maar deze staat er niet bij.
Het kookboek Hoe dan? waar ook vlees- en visrecepten in staan, kun je bestellen met deze link: http://Foodt.be/Hoedan en als je dat doet help je zowel Foodtube als een zelfstandige boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
Volg Maroeska op Instagram: http://instagram.com/maroeskafood en http://instagram.com/eet.sla
Maroeska geeft ook kookcursussen in Italië, in de agriturismo Ca’palazzo. Je kunt er een eigen week organiseren of aansluiten bij een groep op verschillende data.

Dit is het recept:

AARDBEIENTAART

5 eieren
150 gram suiker
1 eetlepel vanillesuiker
100 gram bloem
50 gram maïzena
mespuntje zout
500 gram aardbeien
200 gram  suiker
1 eetlepel vanillesuiker
500 gram slagroom
250 gram mascarpone
30-50 gram suiker

De oven voorverwarmen op 170 graden. De eieren met de suiker en het zout minimaal 10 minuten schuimig kloppen. De bloem en maïzena op de ei massa zeven en voorzichtig door elkaar scheppen,  in een met bakpapier geprepareerde vorm van 24 cm gieten. Afbakken in ca 30 minuten. Af laten koelen.

De aardbeien wassen en de mooiste aardbeien van dezelfde grootte in drie-vier(het ligt er aan hoe groot ze zijn) plakjes snijden voor de zijkant, even goed tellen hoeveel je nodig hebt. Je gaat twee lagen gebruiken! Voor de bovenkant heb je nogmaals 16 aardbeien nodig, het liefst van dezelfde grootte. Ze de aardbeien erg groot neem er dan 8 en snijd deze doormidden en leg ze later plat op de taart.De rest van de aardbeien, ca 250 gram ca 10 minuten opkoken met de 200 gram suiker( wil je minder suiker gebruiken, dat kan best), dan de staafmixer er in zetten, (dunne jam) af laten koelen.De slagroom met de mascarpone en de poedersuiker stijfkloppen( hier gebruik ik heel weinig suiker omdat de jam al zo zoet is, dan krijg je een mooie zoet-balans) en in een spuitzak met grove kartelmond overdoen. De taart in vier lagen snijden. Een bakring( je kan hem ook opmaken in de gebruikte taartvorm, wel kartonnetje op de boven leggen) met acetaatfolie van 8 cm prepareren en hierin de taart opbouwen, de onderste laag met jam besmeren. De aardbeien rondom op deze laag zetten, de volgende taart laag rondom iets induwen zodat je als het ware de aardbeien klemt tegen de rand. Eerst jam smeren op de taart laag en dan volop slagroom. De volgende laag aardbeien met de punt naar beneden tegen de and plakken en de vorige handeling herhalen. Aan de bovenzijde eindigen met slagroom, zorg dat je de taart aan de bovenzijde nog kan bespuiten met toefjes slagroom. De taart laten opstijven in de vriezen( max 3 uur), de acetaatrand er af trekken en de overgebleven hele( of halve grote) aardbeien op de taart leggen.

Gerelateerde artikelen