Geserveerd met een bol ijs en toffee saus is de sticky toffee cake al 27 jaar een vaste waarde op het menu van Buffet van Odette in Amsterdam. Chef/eigenaar Lisa Rigterink laat zien hoe je ‘m maakt.
Ingrediënten
Voor de cake (5 cakes):
12 eieren
Suiker (hoeveelheid niet gespecificeerd)
1 eetlepel vanillesuiker (optioneel)
1 liter water
1 kg dadels (ontpit)
2 eetlepels baking soda
600 g boter
700 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
2 eetlepels bakpoeder
Voor de sticky toffee saus:
1 kg boter
1 liter room
4 kg donkere basterdsuiker
Zout (hoeveelheid naar smaak)
Bereidingswijze
Breek de 12 eieren in een grote kom.
Voeg suiker en 1 eetlepel vanillesuiker toe.
Mix dit mengsel schuimig met een staafmixer, handmixer of garde.
Breng ondertussen 1 liter water aan de kook.
Voeg 1 kg dadels en 2 eetlepels baking soda toe aan het kokende water. Laat even doorkoken.
Voeg 600 g boter toe aan het dadelmengsel zodat het smelt.
Mix het dadelmengsel goed met een staafmixer tot het een gladde massa is.
Voeg 700 g gezeefd zelfrijzend bakmeel en 2 eetlepels bakpoeder toe aan het eimengsel.
Mix dit goed door tot een egaal beslag.
Voeg nu het warme, gladde dadelmengsel toe aan het beslag en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
Giet het beslag in 5 ingevette bakvormen, verdeel gelijkmatig.
Bak de cakes 30 minuten op 180°C.
Maak ondertussen de sticky toffie saus:
Smelt 1 kg boter op middelhoog vuur.
Voeg 1 liter room, 4 kg donkere basterdsuiker en wat zout toe.
Roer goed tot alles gesmolten is.
Mix de saus met de staafmixer voor een glad resultaat.
Haal de cakes na 30 minuten uit de oven.
Smeer ze royaal in met de sticky toffie saus.
Zet ze nog 10 minuten terug in de oven op 180°C.
Laat iets afkoelen voor het snijden.
Serveer met vanille-ijs en extra saus eroverheen.