Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur (en Heel Holland Bakt finalist) Maroeska Metz maakt een kerststol. En dat doet ze van A tot Z, dus ze laat ook zien hoe je de amandelspijs maakt.

Dit is het recept:

Tijd | 40 minuten- plus rijsttijd
Nodig | Keukenmachine
Porties | twee stollen of een heel grote
1000 gram bloem
100 gram boter
100 gram suiker
20 gram verse gist
300 ml (haver)melk
500 gram rozijnen/sukade/noten
geraspte schil van twee citroenen
1 theelepel kaneel
20 gram zout
Oven op 180 graden ca 30 minuten
De gist in zeer lauw water oplossen in een glas water met daarin ook de suiker. In een
kom de bloem vermengen met zout, kaneel en citroenrasp. De boter zacht laten worden
in de melk. Als de gist begint te schuimen en het boter/melk mengsel voldoende is
afgekoeld kun je het deeg gaan maken. Dat kan met de hand, of kneedmachine. Maak
een kuiltje in het midden van het meel en roer melk en gistvloeistof door totdat je ziet dat je
met de hand verder moet. Om een soepel deeg te krijgen moet je vermoedelijk nog
wat lepels water toevoegen, doe dit heel voorzichtig, dus steeds het water goed laten
opnemen voordat je weer wat toevoegt. Het deeg minstens een uur afgedekt
op het aanrecht laten rijzen, daarna de vulling iets vochtig maken en door het deeg
kneden. Als je haast hebt kun je nu meteen een grote of twee kleine stollen maken,
ikzelf laat het deeg nogmaals twee uur rijzen. De oven voorverwarmen en de stol(len)
afbakken in ca 30 minuten. Klop er met een houten lepel op om te horen of de stol klaar
is, moet iets hol klinken. Af laten koelen op een rooster en met poedersuiker bestrooien.

 

Gerelateerde artikelen