Mariska maakt een kerstkoekje dat een overblijfsel is van een Zweedse amourette van 40 jaar geleden. Het heeft een vorm die haar ontwerp-oeuvre karakteriseert, maar als je het deeg eenmaal gemaakt hebt kun je er uiterard van maken wat je wilt. Sterren, kerstklokken…
Dit is het recept:
PEPPARKAKOR
500 gram bloem
250 gram (kokosbloem) bruine suiker
50 gram stroop of honing
150 gram (plantaardige) boter
20 gram pepparkaks kruiden(zie recept onder)
100 gram water
10 gram bicarbonaat
3 gram zout
De bloem met zout en bicarbonaat in de keukenmachine met het mes even kort
draaien. In een pannetje de stroop of honing, de kruiden, de suiker(je kunt ook half
witte/half bruine suiker gebruiken) de boter en het water op een laag vuurtje een beetje
verhitten, zeker niet laten koken.
De boter hoeft ook niet helemaal te smelten. Deze massa af laten koelen tot zeer lauw/
koud (ca. 20 graden) en dan bij de bloem in de keukenmachine voegen. Draaien totdat
het deeg als een bal rond draait in de machine. Het deeg minimaal 24 uur (kan zeker
een paar dagen blijven liggen buiten de ijskast in een plastic zak)laten rusten. Het deeg
zo dun mogelijk uitrollen(2 mm) en hier koekjes van steken. De koekjes afbakken op een
bakplaat met siliconenmat of bakpapier in een over op 160 graden ca 8-10 minuten
naar gelang de dikte en de werkelijke hitte van de oven. Meteen uit de oven op het
aanrecht even op laten stijven en verder afkoelen op een rek. Luchtdicht verpakken in
een trommel (als dat lukt..) alvorens ze op te eten.
PEPPARKAKOR-kruiden mengsel
60 gram kaneel
40 gram gemalen gember
20 gram gemalen cardamon
20 gram gemalen kruidnagel
20 gram gemalen piment
20 gram gemalen gedroogde citroenschil
Alle kruiden mengen en in een afgesloten glazen pot bewaren. Deze hoeveelheid is
voor meerdere ladingen koekjes..