Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur (en Heel Holland Bakt-finalist) Maroeska Metz maakt uienbrood. Een lekker bijgerecht en een handig artikel om in de diepvries paraat te hebben.

Je kunt Maroeska’s kookboek ‘Hoe dan?’ bestellen met deze link en als je dat doet help je zowel Foodtube als een zelfstandige boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

Volg Maroeska op Instagram: http://instagram.com/maroeskafood en http://instagram.com/eet.sla Maroeska geeft ook kookcursussen in Italie, in de agriturismo Ca’palazzo. Je kunt er een eigen week organiseren of aansluiten bij een groep op verschillende data. https://capalazzo.nl/culinair/slowfood/koken-met-maroeska/.

 

Dit is het complete recept voor de uienbroodjes:

UIENBROODJES

Deze aan elkaar gebakken broodjes kun je in z’n geheel op tafel zetten of los scheuren en in een broodmand doen. Variaties: Tomatenpuree, stukjes gedroogde tomaten, olijven of andere spannende ingrediënten naar keuze.

1 kg bloem

20 gram verse gist

1 eetlepel suiker

1 eetlepel zout

water

1 kilo gram ui

6 eetlepels olijfolie

6 takjes verse tijm

peper uit de molen

1 eetlepel grof (Maldon) zout

Gist met suiker oplossen in een glas water, bloem en zout mengen in de keukenmachine. Het gistmengsel toevoegen en zoveel water totdat het deeg loslaat van de kom en lekker soepel is. Minstens een uur afgedekt laten rijzen. De uien fruiten met de tijmblaadjes in de olijfolie en 30 minuten laten smoren onder een deksel, daarna het vocht laten verdampen. Vlak voor gebruik grof zout toevoegen. De uien af laten koelen en het deeg uitrollen tot een grote langwerpige lap van ca 60 cm bij 25 cm met een dikte van 2-3 cm. Het uienmengsel verdelen en de lap oprollen langs de lange kant. De opgerolde lap in schijven van 3-4 cm snijden en met tussenruimte van 2 cm op bakpapier of siliconenmat  in een ronde bakvorm(ca 30 cm) leggen op de open zijde. De broodjes nog 1-2 uur afgedekt laten rijzen en gedurende 20-30 minuten in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven afbakken.

Brood van Maroeska kom je vaker op Foodtube tegen. Zo maakte ze eerder focaccia

Gerelateerde artikelen