Issa Niemeijer-Brown van de ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer in Amsterdam, laat ons uitgebreid zien hoe hij de financiers maakt die in zijn winkel verkocht worden. Het is een makkelijk proces, maar nauwkeurig zoals meestal wanneer er sprake is van patisserie.
Het recept staat hieronder, je vindt het uiteraard ook in Patisserie van de bakker, Issa’s boek vol heerlijkheden. Je kunt het boek bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube, maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
Financiers
Voor 16 stuks
Tijd
5 minuten plus het maken (10 minuten)
en laten afkoelen (2 uur) van de beurre noisette, 12 minuten in de oven
Benodigdheden
16 bakvormpjes
Zeefje voor de bakpoeder
Steelpan voor de beurre noisette
Schenkkan of kom voor de beurre noisette
Garde
Spatel
Mengkom
Bakje met deksel
Ingrediënten
Witte basterdsuiker 200 gram
Fijngemalen amandel of amandelmeel
110 gram
Patisseriebloem 90 gram
Bakpoeder 3,5 gram (3/4 theelepel)
Eiwit 200 gram
Mespuntje zout
Beurre noisette van
125 gram boter (grasboter), nog vloeibaar
maar wel afgekoeld
Boter of olie om in te vetten
Je kunt voor financiers verschillende
noten als basis gebruiken Je vervangt
simpelweg de gemalen amandelen in
het recept voor gemalen hazelnoot,
walnoot of pistoche. Afhankelijk van hoe
fijn de noten gemalen zijn, kan het
zijn dat je net iets minder eiwit nodig
hebt, omdat het beslag anders te dun
wordt. ln het algemeen geldt dat hoe
grover de noten zijn gemalen hoe minder
eiwit je gebruikt in het beslag
Bereiding
Weeg de bloem af in een grote mengkom. Zeef het bakpoeder
door de bloem en meng kort. Voeg vervolgens basterdsuiker,
amandelmeel en zout toe en meng alles goed met een garde.
Voeg het eiwit in één keer toe en klop kort met een garde totdat
alles opnieuw gemengd is. Voeg nu de beurre noisette toe,
schraap goed uit zodat je alle beetjes ‘geroosterd’ eiwit goed
meeneemt. Zodra alles goed gemengd is doe je het beslag in een
bakje met deksel en zet je het voor ten minste één nacht in de
koelkast.
Verwarm de oven voor tot 250 graden Celsius en vet de bak-
vormpjes in. Verdeel het beslag met twee eetlepels gelijkelijk
over de bakvormpjes, steeds zo’n 40 tot 45 gram. Bak 10 tot
12 minuten, tot ze goudbruin en donker zijn, net niet verbrand
langs de randen.