Mai Nguyễn, auteur van de onlangs verschenen Bijbel van de Vietnamese keuken maakt een heerlijk gerecht waarin je alle smaken van Vietnam tegenkomt. Veel verse kruiden plus een paar onontbeerlijke sauzen die je kant en klaar in de winkel koopt. Het onderstaande recept komt uit haar boek dat je met deze link kunt bestellen.
Bánh Xèo met garnalen en pork belly
Ingrediënten
Voor het beslag:
-
250 g rijstmeel
-
90 g maïzena
-
1 theelepel kurkuma (5 ml)
-
1 eetlepel suiker
-
3 eetlepels zonnebloemolie
-
250 ml kokosmelk
-
± 500 ml lauwwarm water
-
3 lente-ui, in dunne ringen
-
Snufje zout
Voor de vulling:
-
300 g Flinterdun gesneden buikspek (bevroren om makkelijker te snijden), zonder zwoerd (aan één stuk)
-
12 à 16 gepelde garnalen (maat 40/50)
-
300 g Taugé
-
1 grote ui
Voor de vissausdressing (nuoc cham):
-
75 g suiker
-
50 ml appelazijn (of rijstazijn)
-
100 ml vissaus
-
300 ml water
-
Rasp en sap van 1 limoen en 1 citroen
-
2–3 tenen knoflook (fijngehakt)
-
Rode peper (bijv. Spaanse peper, fijngehakt)
-
Groene peper (optioneel, fijngehakt)
Voor de kruidensalade (rou hum):
-
Sla
-
Thaise basilicum
-
Munt
-
Gele wortel (julienne)
-
Komkommer (in plakjes of reepjes)
-
Shisoblad (optioneel)
-
Koriander
-
Taugé
BENODIGDHEDEN
wok met deksel of een koekenpan met een schuine, hoog opstaande rand en deksel
Bereidingswijze
-
Maak het beslag:
Meng rijstmeel, maïzena, kurkuma, suiker, zout en lente-ui. Voeg kokosmelk, zonnebloemolie en ±500 ml lauwwarm water toe. Meng tot een dun beslag. Laat 20–30 minuten rusten. -
Bereid de vulling voor:
Snijd buikspek flinterdun (makkelijker als het eerst bevroren is). Pel en bereid de garnalen. Snijd de ui in dunne partjes of ringen. -
Maak de vissausdressing:
Meng suiker, vissaus, appelazijn, water, limoenrasp, citroenrasp en het sap van beide vruchten. Voeg fijngehakte knoflook en pepers toe. Roer tot de suiker is opgelost. Bewaar in een pot, gekoeld tot 2–3 weken houdbaar. -
Bak de pannenkoek:
Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan.-
Bak eerst kort de uien aan, voeg dan buikspek toe en bak ca. 4 minuten.
-
Voeg garnalen toe en bak ca. 1 minuut mee.
-
Giet een dun laagje beslag in de pan, draai de pan zodat het beslag zich gelijkmatig verspreidt.
-
Doe een deksel op de pan en bak op hoog vuur 1–1,5 minuut tot de pannenkoek loskomt van de rand en krokant is.
-
Vouw de pannenkoek dubbel en haal uit de pan. Herhaal tot het beslag op is (± 5–6 stuks).
-
-
Serveer:
Breek een stuk pannenkoek af, leg op een blad sla met verse kruiden en groenten naar keuze. Rol op en dip in de vissausdressing.