Uit onvrede met de vaak drassige consistentie van klassieke tiramisu maakt kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz een makkelijk te snijden tiramisu-taart.
TIRAMISUTAART je kunt de taart ook maken met cafeïnevrije koffie, bedenk echter wel dat de espresso van absolute topkwaliteit moet zijn… dus geen Senseo….. 500 ml (haver)melk 120 gram suiker 40 gram custardpoeder theelepel vanillesuiker 30 gram boter 10-12sterke espresso’s 500 gram slagroom 250 gram mascarpone 150 gram suiker 5 eieren 50 gram maïzena 100 gram bloem 2 gram zout Cacaopoeder De oven alvast voorverwarmen op 160 graden. In de keukenmachine met de garde de 5 eieren met 150 gram suiker en het zout 10 minuten dik en romig kloppen. Een springvorm van 26 cm prepareren met bakpapier. De 50 gram maïzena en de 100 gram bloem op de schuimige eieren zeven en voorzichtig door elkaar scheppen. De massa in de vorm gieten. Afbakken in ca 30-40 minuten. De suiker met de custard met een paar eetlepels van de melk tot een glad papje roeren, de rest van de melk aan de kook laten komen en deze dan bij de custard gieten, onder voortdurend roeren, deze vloeistof weer in de pan gieten en twee minuten laten opkoken, de boter er doorheen roeren en het geheel goed af laten koelen met een stuk kling-folie bovenop, anders krijg je een harde toplaag en dan vervolgens klonten in je creme. De slagroom met de mascarpone(eerst de mascarpone en met scheutjes de slagroom, anders spetter je alles onder) half stijfkloppen en dan de afgekoelde vla er bij voegen, door kloppen op de laagste stand totdat de massa stijf is, niet te ver!. De afgekoelde taart in drie of 4 lagen snijden. De taart opbouwen in een taart-ring met acetaatfolie. Het biscuitdeeg tremperen met de espresso(dit gaat heel makkelijk als je de espresso in een spuitfles doet. De onderste laag niet te veel espresso! De room massa over de lagen verdelen, een gedeelte overlaten om met een spuitzak met kartelmond de bovenkant op te spuiten. In de vriezer laten opstijven, de rand en het acetaat verwijderen en de bovenkant rijk bestrooien met cacaopoeder.