Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz maakt vegan bitterkoekjes. Bitterkoekjes waren van huis uit al vegetarisch, deze zijn ook nog veganistisch. Het recept staat hieronder en ook dat van een veganistische bitterkoekjespudding.
Bitterkoekjes zijn een van mijn lievelingskoekjes, je kunt ze ook nog eens als smaakmaker in taart (een bodem, of verkruimelen) of ijs gebruiken. Je kunt gepelde amandelen gebruiken maar met ongepelde gaat het ook goed, ze worden alleen dan uiteraard donkerder van binnen.
Een must zijn echte bittere amandelen waarvan je maar een heel kleine hoeveelheid toevoegt, met essence wordt het beslist minder lekker.
BITTERKOEKJES
Tijd | 60 minuten
Nodig | Keukenmachine met het mes
Porties | 20 koekjes
250 gram blanke amandelen of amandelmeel
50 bittere amandelen gepeld
80-90 gram water
200 gram poedersuiker
50 gram maizena of aardappelmeel
De amandelen en de bittere amandelen met de poedersuiker tot een meel draaien in de keukenmachine met het mes. Het water en de maizena (of aardappelmeel) toevoegen en draaien totdat er een taai spuitbaar deeg in die machine zit, is het deeg te vloeibaar, dan nog een eetlepel amandelmeel toevoegen, is het te taai, dan een paar druppels water toevoegen. De koekjes moeten niet uitlopen. De massa overdoen in een spuitzak met gladde mond 12 mm. Op regelmatige afstand koekjes spuiten. Het puntje, ontstaan door het spuiten, met een natte vinger induwen. De oven voorverwarmen op 200 graden en de koekjes in 10 minuten lichtbruin bakken, ze moeten een beetje openbarsten. Als je ze te lang op lage temperatuur bakt worden ze keihard… ze moeten juist van binnen heel zacht zijn. Ik doe ze altijd behoorlijk lauw in een trommel, dan blijven ze zacht.
BITTERKOEKJESPUDDING
Vegan
Dit recept is het lekkerste met zelf gemaakte bitterkoekjes. Als je geen bittere amandelen kunt vinden, dan 30 gram extra amandelmeel en een paar druppels amandel essence gebruiken.
Tijd | 40 minuten
Nodig | Keukenmachine/puddingvorm inhoud ca 700 gram
Porties |pudding van ca 700 gram
1/2 liter amandelmelk(of haver, rijst of kokos)
250 gram kokosroom
60 gram custard-poeder
80 gram suiker
1 theelepel vanillesuiker
8-10 bitterkoekjes
Rum
Een puddingvorm wegzetten et koud water. De melk opwarmen. De suiker, vanillesuiker, custard poeder en de kokosroom met een staafmixer tot een glad papje draaien. Zodra de melk kookt het papje toevoegen en de pudding door laten koken, ca 2 minuten. In een schaaltje een aan rum gieten, hierin telkens een koekjes dopen, rum op laten zuigen. De puddingvorm leeg gieten, niet afdrogen. Een laag pudding er in gieten, 2-3 koekjes, dan weer een laag pudding, totdat alles op is. De eventueel overgebleven rum langs de rand van de puddingvorm gieten. De pudding op laten stijven en vlak voor gebruik op een schaal storten.
Op Foodtube laat Maroeska je ook zien hoe je klassieke bitterkoekjes en bitterkoekjespudding maakt.