Cees Holtkamps foolproof recept van fudge heeft even op zich laten wachten. Het stond weliswaar in de eerste (witte) editie van zijn verzamelwerk De Banketbakker (anno 2010), maar Cees had het al heel lang niet meer gemaakt. Samen met zijn kleindochter Stella Meijles keert hij terug naar het verleidelijke mengsel van boter, basterdsuiker, gecondenseerde melk en een snufje zout.
Dit is het (aangepaste) recept uit de laatste editie van De Banketbakker:
Fudge
215 gram gele basterdsuiker
75 gram gecondenseerde melk
40 gram roomboter
40 gram water
mespuntje zout
Breng de ingrediënten aan de kook tot 115 °C.
Houd de pan daarna 10 tellen in koud water.
Roer de massa en giet in een met boter ingevette vorm.
Snijd de fudge in stukken als hij bijna is afgekoeld.
Bewaar de fudge in een trommel met velletjes
cellofaan ertussen.
(De fudge is helder na het koken. Door het roeren
en afkoelen vormen zich kristallen, waardoor
de massa crèemekleurig wordt. Dit noemen
banketbakkers blind roeren)
Je kunt een GESIGNEERD exemplaar van De Banketbakker bestellen met deze link en als je dat doet help je zowel Foodtube als een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
Voor warme cake heb je nodig: