722
De gehaktballen die Loesje Zwerus verkocht in haar koffiekeldertje aan het Frederiksplein genoten lokale faam. Sterker nog: Johannes van Dam gaf er een 9 voor in zijn rubriek in Het Parool. Loesje is al jaren niet meer onder ons, maar Cees richt een monument van kalfsgehakt voor haar op. Hij doet dat samen met zijn kleindochter Anna, met wie hij ruim 20 jaar geleden de kelder van Loesje frequenteerde..
Ingrediënten
- 3 sneetjes bruinbrood (zonder korst)
- 120 g slagroom (of melk)
- 1 bosje verse peterselie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eidooiers
- 500 g kalfsgehakt
- 1 tl zout
- Zwarte peper naar smaak
- Snufje cayennepeper
- Scheutje Maggi (of sojasaus)
- 1 tl gemalen komijn
- 1 el mosterd
- Tomatenketchup naar smaak
- Scheutje ketjap manis
- Nootmuskaat
- Boter om te bakken
Bereidingswijze
- Snijd de korstjes van drie sneetjes bruinbrood en week ze in 120 g slagroom (of melk als alternatief).
- Hak een bosje verse peterselie fijn.
- Snipper een ui en hak een teentje knoflook fijn.
- Fruit de ui eerst in een beetje olie en voeg daarna de knoflook toe. Laat dit even zachtjes bakken.
- Meng in een grote kom:
- Het geweekte brood
- 2 eidooiers
- Zout (ongeveer een theelepel)
- Zwarte peper naar smaak
- Een snufje cayennepeper
- Een scheutje Maggi (of sojasaus als alternatief)
- Een theelepel gemalen komijn
- Een eetlepel mosterd
- Een klein beetje tomatenketchup
- Een scheutje ketjap manis
- Rasp er een klein beetje nootmuskaat overheen en meng dit erdoor.
- Voeg 500 g kalfsgehakt toe en kneed het geheel kort door, zodat het mengsel goed verdeeld is.
- Voeg op het laatst de fijngehakte peterselie toe en meng nog even kort.
- Verdeel het gehaktmengsel in 10 gelijke porties van ongeveer 80 g en rol er ballen van.
- Druk de ballen iets plat en laat ze kort rusten.
- Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en bak de gehaktballen aan beide kanten bruin.
- Leg de aangebakken gehaktballen op een bakplaat met bakpapier en gaar ze verder in een voorverwarmde oven op 160°C tot een kerntemperatuur van 68°C is bereikt.
- Lepel tijdens het bakken af en toe wat gesmolten boter over de ballen voor extra sappigheid.
- Serveer de gehaktballen eventueel met een jus gemaakt van het bakvocht.