Onze sterren

Delen:

Samen met zijn kleindochter Stella Meijles maakt banketbakker Cees Holtkamp een klassiek koekje: Amsterdamse koggetjes.

Bij wijze van uitzondering staat het recept niet in Holtkamps boek De Banketbakker, maar je vindt het hier op Foodtube.

Van het boek De Banketbakker is eind 2020 een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Wil je een door Holtkamp zelf GESIGNEERD exemplaar van deze banketbakkersbijbel? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je zowel Foodtube als een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Voor de koggetjes heb je nodig:
100 gram boter
80 gram basterdsuiker
1 gram zout
8 gram vanillesuiker
12 gram melk
100 gram Zeeuwse bloem
35 gram uitgezeefde nougat

Breng voor de nougat de kristalsuiker met het
water aan de kook en laat het karameliseren.
Giet de karamel in een dunne laag op een stuk bakpapier
en laat het afkoelen.
Roer de basterdsuiker met de boter romig.
Voeg de melk, het zout en de vanillesuiker toe en roer tot een glad mengsel. Meng de
zeeuwse bloem erdoor.
Rol met een deegroller de
afgekoelde karamel in kleine stukjes en meng die
door het bloemmengsel. Doe het beslag over in een
spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm doorsnee en
spuit kleine bolletjes op een goed ingevette bok-
plaat. Houd genoeg ruimte tussen de bolletjes, het
deeg vloeit uit tijdens het bakken. Bak de koekjes
ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven
van 160°c tot ze goudgeel zijn en een lichtbruin
randje hebben.
Haal ze meteen na het bakken los
met een plamuurmes en laat ze verder afkoelen
op een rooster.

print
Gerelateerde artikelen