Banketbakker Cees Holtkamp haalt weer eens een vergeten verrukking voor het voetlicht: een kokostaartje. Ooit in veel banketbakkersetalages te bewonderen, ook al omdat het taartje daar goed tegen kon.
Het is een eenvoudig recept, dat ook in Holtkamps boek De Banketbakker staat en het lijkt op dat van de aloude kokosmacroon, maar Holtkamp zou Holtkamp niet zijn als hij niet tòch weer een kleine verbetering had aangebracht.
Ingrediënten
Droge ingrediënten:
240 g geraspte kokos
30 g bloem
2 g zout
180 g lichte basterdsuiker
60 g honing
Vloeibare ingrediënten:
150 g melk
60 g roomboter
1 ei
Voor de afwerking:
± 20–30 g amandelschaafsel (licht geroosterd)
Abrikozenmoes of abrikozenjam (voor de glans, na het bakken)
Benodigdheden:
Springvorm van 18 cm
Boter om in te vetten
Bakpapier voor de bodem
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de droge ingrediënten in een kom: kokos, bloem, zout, basterdsuiker.
Verwarm in een steelpannetje de honing, boter en melk totdat de boter gesmolten is (±50–60°C). Laat het mengsel niet koken.
Voeg het ei toe aan het lauwe mengsel en roer goed door.
Meng het vloeibare mengsel door de droge ingrediënten tot een gladde massa.
Vet een springvorm van 18 cm goed in en leg bakpapier op de bodem.
Giet het beslag in de springvorm en strijk licht glad.
Strooi het geroosterde amandelschaafsel over het beslag.
Bak het taartje 25 minuten op 180°C.
Verwarm abrikozenmoes of -jam kort in de magnetron (±1 minuut) tot deze vloeibaar is.
Bestrijk het warme taartje direct na het bakken royaal met de abrikozenmoes voor een mooie glans.
Laat het taartje volledig afkoelen (liefst eerst in de koelkast) voordat je het aansnijdt. Serveer op kamertemperatuur.