102
Cees Holtkamp, Foodtube’s huispatissier, ontrukt andermaal een klassiek koekje aan de vergetelheid: Zeeuws profetenbrood, een simpel boterkoekje met een topping van bruine basterdsuiker waar een snuf kaneel doorheen gaat.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 85 g roomboter (kamertemperatuur)
- 75 g kristalsuiker
- 2 g zout
- ½ losgeklopt ei (de andere helft is voor bestrijken)
- 175 g Zeeuws meel (of patentbloem als alternatief)
- 5 g bakpoeder
Voor de topping:
- ½ losgeklopt ei (de andere helft van hierboven)
- 2–3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 snufje kaneel
- Poedersuiker (voor na het bakken)
Bereidingswijze
- Voorbereiding
- Zeef het Zeeuws meel samen met het bakpoeder.
- Verwarm de oven voor op 165 °C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Deeg maken
- Meng boter, suiker, zout en de helft van het losgeklopte ei tot een romig geheel.
- Voeg het gezeefde meel en bakpoeder toe.
- Meng eerst met de deeghaken, daarna kort met de hand tot een stevig deeg.
- Vorm een bal van het deeg, wikkel in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Uitrollen & vormen
- Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond tot ongeveer 0,5 cm dikte.
- Snijd het deeg in rechthoekige koekjes (ongeveer 6 stuks voor één bakplaat).
- Topping aanbrengen
- Meng de donkerbruine basterdsuiker met een snufje kaneel.
- Bestrijk de koekjes met het overgebleven halve ei.
- Bestrooi direct met het suiker-kaneelmengsel.
- Bakken
- Bak de koekjes in het midden van de oven voor 15–20 minuten op 165 °C.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Afwerking
- Bestrooi de afgekoelde koekjes met een klein beetje poedersuiker.